Om Håravfall

adse_626x350_apc_17586670.jpg

Håravfall vid alopeci

Det finns ett antal vanliga orsaker till håravfall. En av dessa är alopeci, en åkomma som orsakar fläckvis eller totalt håravfall.

Hur alopeci påverkar hårväxten

Alopeci är det medicinska ordet för håravfall och är en autoimmun sjukdom. Trots att åkomman är sjukdomsklassad så är den varken skadlig eller smärtsam, åtminstone inte på ett fysiskt plan. Däremot upplever många drabbade en psykisk påfrestning på grund av det håravfall man drabbas av. Såväl män som kvinnor i alla åldrar kan drabbas.

Alopeci finns i tre former. Alopecia areata är fläckvis håravfall och kan förekomma överallt på kroppen. Alopecia totalis innebär att man förlorar allt hår på huvudet. Alopecia universalis kallas det när allt hår på hela kroppen – inklusive ögonfransar, ögonbryn, skäggväxt, håret under armarna och könshår – påverkas. Ingen av de tre åkommorna behöver vara ärftliga och behöver inte heller vara permanenta.

Vad som händer med håret

Vid alopecia ser kroppens immunförsvar till att hårsäckarna går i viloläge. Hårsäckarnas passiva roll resulterar i att hårstrået ramlar ur. Vid sidan om håravfallet så påvekas kroppen överhuvudtaget inte, med undantag av att naglarna i vissa fall blir spröda och sköra.

Alopecia areata, det fläckvisa håravfallet, kan till exempel börja som en liten kal fläck i hårbotten. Därefter kan fläcken växa sig större – ibland relativt snabbt och andra gånger under flera månader eller års tid. Variationen på händelseförloppet varierar kraftigt från person till person. Vanligt är att man får tillbaka håret efter en tid, men nästan lika vanligt är att alopecian kommer tillbaka under perioder av livet.

Vid alopecia totalis, den åkomma där man förlorar allt hår på skalpen, blir ytan på skallen helt slät. Samma resultat ges vid alopecia universalis, fast då på hela kroppen. Den sistnämnda varianten är allvarligast och drabbar cirka en på 200 000.

Viktigt:

Den behandlande läkaren kan upplysa mer om alopeci, håravfall, och den aktuella form som diagnosen gäller.