Olika sätt att hantera håravfall

Håravfall kan inte stoppas, men kan eventuellt dämpas med skonsam skötsel. Användandet av milt schampo, en mjuk hårborste och låg värme på hårtork kan i vissa fall fördröja håravfallet något. Vänta gärna med permanent, färgning och blekning till dess att håret vuxit ut igen.

Ett sätt att komma till rätta med eventuella förestående förändringar är att klippa håret i en kort frisyr. På så vis upplevs håret tjockare och fylligare – och kan dessutom fungera som ett förberedande steg i invänjningen inför eventuellt håravfall.

Hur olika människor väljer att hantera sitt håravfall är individuellt och i slutändan en smaksak. Vissa väljer att lämna huvudet bart medan andra föredrar att använda sjal, hatt eller turban. Användandet av peruk är mer vanligt förekommande än många tror och kan vara en bra lösning för de patienter som inte önskar påvisa cytostatikabehandlingens eventuella biverkning i form av håravfall.

De flesta patienter får, genom landstinget, erbjudande om att införskaffa peruk. Detta innebär att man har rätt till ersättning för en viss del av kostnaden. Räcker inte bidraget till får man betala mellanskillnaden själv.

Läs mer om de rådande landstingsreglerna kring peruk här:

Den som väljer att använda peruk gör rätt i att införskaffa den innan håret fallit av, alternativt tar med sig ett nytaget foto. På så vis kan man lättare finna en peruk som kan efterlikna den ursprungliga naturliga hårfärgen och/eller -stilen. Andra ser det som en chans att experimentera med nya färger och stilar. Huvudsaken är att man finner något man känner sig bekväm i.

På denna sida har du möjlighet att se ett litet galleri av vad marknaden har att erbjuda för peruker, i båda korta, mellan och långa hårlängder. Vid besök på salong, finns även frisyrkataloger som guide till valet av peruk.

Olika fiber

Det vanligaste fibret i peruker är syntetfiber. Ett syntetfiber i bra kvalitet är naturtroget, mjukt och finns i en mängd naturliga hårnyanser. Fördelen med syntetfiber är att det ”håller” frisyren, tvätt efter tvätt, och är därför lätt att sköta. Nackdelen med syntetfiber är att det ej tål värme, såsom t.ex. plattång, locktång. Peruker i syntetfiber rekommenderas vanligen om man ska ha peruk en begränsad tid, några månader till ett år.

Ska man bära peruk för en längre tid eller för livet, t.ex. vid genetiskt håravfall eller alopeci, är det många som istället väljer en peruk i äkta hår. En peruk i äkta hår, precis som ett eget växande hår, måste skötas om stylas efter både tvätt och yttre påverkan såsom t.ex. vind, fukt och regn. Äkta hår tål värme.

Salongen har till uppgift att ge information och rådgivning vilken typ av modell som passar kunden. Salongen ger även information om pris för olika typ av peruk; syntetfiber, värmetåliga fiber eller äkta hår.