Håravfall vid cancerbehandling

Håravfall vid cancerbehandling. En vanlig förekommande anledning till håravfall är cytostatika, det vill säga läkemedelsbehandling som används mot olika cancersjukdomar.

Hur olika människor väljer att hantera sitt håravfall är individuellt och i slutändan en smaksak. Vissa väljer att lämna huvudet bart medan andra föredrar att använda sjal, hatt eller turban. Användandet av peruk är mer vanligt förekommande än många tror och kan vara en bra lösning för de patienter som inte önskar påvisa cytostatikabehandlingens eventuella biverkning i form av håravfall.

Har man drabbats av håravfall genom medicinsk behandling kan man få bidrag genom landstinget/regionen för att införskaffa peruk. Detta innebär att man har rätt till ersättning för en viss del av kostnaden. Räcker inte bidraget till får man betala mellanskillnaden själv. Den behandlande läkaren bedömer om behov finns och ansvarar för att skriva en remiss. Valet ligger sedan hos patienten att välja en specialsalong som jobbar med peruker.

Rekvisitionen kan förutom peruk även gälla för hårersättning, ögonbryn och/eller ögonfransar. Se bidragsregler för mer information.

Sidans innehåll i korthet:

Om håravfall »
Varför drabbas en viss procent av håravfall vid cystostatika-behandling?

Bidragsregler »
Lista på Sveriges alla landsting, och vilka bidragsregler som gäller för respektive landsting.

Salongsbesök »
Hur går ett besök till på en peruksalong? Vad ska kunden tänka på innan besöket?

Välj peruk »
Ett urval av de peruker marknaden erbjuder.

Frågor och svar »
Lista med vanliga frågor och svar om peruker.

Salonger »
Lista på peruksalonger, indelat efter landsting.

Länkar »
Ett urval av länkar till olika patientföreningar och organisationer.