Hur man går tillväga för att skaffa peruk

Den behandlande läkaren ansvarar för att skriva en remiss för peruk, hårersättning, ögonbryn och/eller ögonfransar. Valet ligger sedan hos patienten att själv välja en salong.

Ett salongsbesök börjar med en konsultation, vilken vanligtvis bokas via telefon eller e-post. Det är viktigt att ha med sig rekvisitionen vid första besöket. Konsultationen går ut på att identifiera vilken peruk, eller lösning, som är aktuella i varje individuellt fall. Salongen har till uppgift att finna en frisyr – en perukmodell – som passar kunden. För att komma fram till detta erbjuds kunden ofta prova olika peruker för att komma fram till lämplig frisyr och hårfärg.

Tips!

Den som väljer att använda peruk gör rätt i att införskaffa den innan håret fallit av, alternativt tar med sig ett nytaget foto. På så vis kan man lättare finna en peruk som kan efterlikna den ursprungliga naturliga hårfärgen och/eller -stilen. Andra ser det som en chans att experimentera med nya färger och stilar. Huvudsaken är att man finner något man känner sig bekväm i.

Har salongen peruken hemma, i rätt modell och hårfärg, kan kunden få sin peruk direkt. Behöver salongen göra en beställning tar det vanligtvis mellan några dagar till en – två veckor för peruken att levereras till salongen. Leveranstiden beror på modell- och frisyrval.

När peruken levererats bokas ett återbesök in. Vid detta tillfälle justeras och klipps peruken in, så bäraren känner att den passar perfekt. Salongen kan även ge stylingtips och information om perukens skötselråd.

När man köpt sin peruk äger man den. Det är Konsumentköplagen som gäller och man bör vara noggrann med att ta reda på salongens policy avseende garanti och reklamation, samt vad som händer ifall man behöver justera eller reparera sin peruk.

3 enkla steg till peruk:

1.

Ring och boka tid. Ring och boka tid för fri konsultation på salong. Den som väljer att använda peruk gör rätt i att införskaffa den innan håret fallit av, alternativt tar med sig ett nytaget foto. På så vis kan man lättare finna en peruk som kan efterlikna den ursprungliga naturliga hårfärgen och frisyren.

Finns det möjlighet att få bidrag från region/landsting? Ta med rekvisition vid första besöket på salongen.

2.

Perukutprovning. Konsultationen går ut på att identifiera vilken peruk som är aktuell i varje individuellt fall. Salongen hjälper till med frisyr- och modellval. Oftast får kunden prova olika peruker, innan man hittar rätt frisyr och hårfärg.

3.

Leverans. Har salongen peruken hemma, kan man få den samma dag. Normalt är annars att det tar några dagar, upp till 1-2 veckor. Innan kunden lämnar salongen klipps och justeras peruken, så att den sitter och känns bra. Vid detta tillfälle lämnas även information om skötsel och styling.