Vanliga frågor om peruker

Hur lång leveranstid är det?

Om den modell och färg på peruken som bäraren önskar finns hemma, kan man oftast få peruken omgående. Annars är leveranstid beräknad till några dagar upp till 1–2 veckor. Väljer kunden att måttbeställa och specialdesigna sin peruk är leveranstiden cirka 12–14 veckor. Vid salongsbesök får man all information om leveranstider.

Hur länge håller peruken?

En peruk i syntetfiber håller vid normalt användande och rätt skötsel cirka fyra månader, ibland längre. En peruk i äkta hår håller cirka 6–10 månader, beroende på modell, användningsintensitet och hur du sköter peruken. Vid salongsbesök får man information om skötsel.

Syns kanterna eller fronten?

Nej. Numera finns det många peruker som har så kallad lacefront (en tunn nätkant) framtill, som bland annat gör det möjligt att kamma håret till sidan. 

Kan peruken blåsa av?

Nej. När man får sin peruk så justeras den så att den passar bäraren perfekt. Somliga kan dock ändå känna viss otrygghet och då görs ytterligare förstärkning – allt för att man ska känna sig fullständigt trygg.

Hur sköter man peruken?

Precis som med vanligt hår behöver också peruken tvättas. Peruken ska tvättas enligt speciella skötselinstruktioner som medföljer peruken. All information får man vid salongsbesök.

Kan man ha värme på peruken?

En peruk i vanligt syntetfiber bör inte utsättas för extrem värme, då fibrerna löses upp vid cirka 65°C. Vet man att man ska vistas en längre tid i starkt solsken och värme, rekommenderas användandet av turban, alternativt att peruken skyddas från solen med en sjal. Syntetfiber tål ej heller vanlig plattång eller locktång. Det finns syntetfiber som är värmetåliga, som tål en viss grad av värme. Fråga om detta vid salongsbesök.

Peruker i äkta hår tål värme.

Kan man styla peruken?

Ja, absolut! Det finns speciella stylingprodukter för både syntetfiber och äkta hår. Viktigt att ha i åtanke är dock att syntetfiber ej kan stylas med värmeverktyg som till exempel platt- eller locktång.

Går det att färga peruken?

Peruker i syntetfiber kan inte färgas. Peruker i äkta hår kan färgas. Dock rekommenderas starkt att man vänder sig till en frisör eller salonger för detta. Eftersom peruken är tillverkad av behandlat hår, så kan det bete sig något annorlunda än det egna håret. Bland annat kan färgningen bli ojämn om den inte görs på rätt sätt.

Kan jag bada med peruken?

Peruker tål ej salt- eller klorvatten. Ska man bada med peruken bör man skydda den från väta. För bästa komfort, rekommenderas att man inte använder peruk när man badar och duschar. Istället kan det vara på sin plats att använda en turban eller annan form av huvudbonad.

Om jag inte hittar rätt peruk?

För det mesta hittar man alltid en peruk och frisyr som passar. Men självklart finns det undantag och även möjligheten att få peruken anpassad och designad efter eget önskemål – specialanpassade till just dig. Ska man bära peruk en längre tid eller för livet, är det många som dels väljer en peruk i äkta hår men även väljer att specialbeställa sin peruk (s.k. måttbeställd peruk). Måttbeställda peruker brukar även vara aktuellt om man som kund ställer andra krav på storlekar än de som finns i ordinarie sortiment.