Håravfall efter cytostatika

Det finns ett antal orsaker till håravfall. En av de vanligast förekommande anledningarna till totalt håravfall är cytostatika, det vill säga läkemedelsbehandling som används mot olika cancersjukdomar.

Hur cytostatika påverkar hårväxten

I likhet med att det finns olika cancerformer, så finns det olika typer av cytostatika. Gemensamt för all cytostatika är att de hämmar cellreproduktionen, vilket i sin tur dödar cancercellerna. Dessa läkemedel har tidigare kallats för cellgifter.

Cytostatikabehandlingen är ofta påfrestande för kroppen och kan leda till olika typer av biverkningar. Då även friska celler påverkas av behandlingen kan en av biverkningarna vara håravfall, vilket naturligtvis är något många cancerpatienter oroar sig mycket för. Viktigt att komma ihåg är dock att all cytostatika inte ger håravfall – den behandlande läkaren kan upplysa om just den aktuella behandlingen innebär risk för håravfall.

Vad som händer med håret

I praktiken påverkar cytostatikabehandlingen cellförnyelsen i hårsäckarna, vilket leder till att de nybildade hårstråna i hårsäcken blir mycket tunna. Ofta går de av när de når hudytan. Detta gäller framför allt håret på huvudet, men även till exempel ögonfransar, ögonbryn, skäggväxt och könshår kan komma att påverkas.

Håravfallet kan vara fläckvist eller totalt. Detta är oerhört individuellt. Processen varierar också från person till person, då somliga upplever att håret blir tunnare och tunnare, medan andra hittar tovor av hår i duschen.

När cytostatikabehandlingen är avslutad börjar håret i de allra flesta fall att växa ut igen. Ibland har det nya håret en lite annan kvalitet och nyans än innan. Det händer även att det tidigare exempelvis raka håret blir lockigt under tiden som det växer ut. Det brukar ta mellan sex och 18 månader innan håret vuxit tillbaka helt.

Viktigt:

Den behandlande läkaren kan upplysa om just den aktuella behandlingen innebär risk för håravfall eller inte.

Behandling cytostatika – peruk i ca 1 månad

”När jag fick beskedet att jag skulle drabbas av håravfall var känslan “det får gå, har inget att välja på”. Mitt håravfall kom gradvis och jag såg det som en självklarhet att välja peruk. För mig var det viktigt att hitta en peruk som var lik min vanliga frisyr. Det kändes ovant i början, t.ex. hur man sköter den. Men det känns ganska bra idag.”