Välj Peruk

Olika sätt att hantera håravfall

Då man har relativt knapphändiga uppgifter om vad som orsakar alopecia så finns i dag heller inte något effektivt botemedel. Det är inte ovanligt att människor med alopecia är vid utmärkt hälsa i övrigt. Ofrånkomligt är dock att åkomman kommer att påverka den drabbades liv och livsstil, då att förlora håret kan vara en oerhört psykiskt smärtsam upplevelse.

En viktig del i den emotionella resa som den drabbade upplever är att få en diagnos. Därefter kan steg tas för att försöka normalisera situationen så mycket som möjligt. Det finns en rad olika alternativa behandlingar som lovar håret tillbaka, men då man i dagsläget inte funnit något botemedel blir de som provar på dessa dessvärre allt som oftast besvikna.

Istället finns det andra verktyg man kan ta till sin hjälp för att hantera situationen. Hårersättning av olika slag, till exempel hårdelar för fläckvist håravfall och peruker för totalt håravfall, kan vara en lösning. En annan lösning är så kallad kosmetisk tatuering (även kallad pigmentering), som kan fungera som en ersättning till förlorade ögonbryn och/eller ögonfransar. Viktigt är dock att, i båda fallen beskrivna ovan, välja en seriös terapeut och salong med god erfarenhet.

Hur olika människor väljer att hantera sitt håravfall är individuellt och i slutändan en smaksak. Andra väljer att lämna huvudet bart medan andra föredrar att använda peruk, sjal eller turban.

Alla patienter får, genom landstinget, erbjudande om att införskaffa peruk, ögonfransar och/eller ögonbryn. Detta innebär att man har rätt till ersättning för en viss del av kostnaden. Räcker inte bidraget till får man betala mellanskillnaden själv. Läs mer om de rådande landstingsreglerna kring peruk, ögonfransar och ögonbryn här »

Den som väljer att använda peruk gör rätt i att införskaffa den innan håret fallit av, alternativt tar med sig ett nytaget foto. På så vis kan man lättare finna en peruk som kan efterlikna den ursprungliga naturliga hårfärgen och/eller -stilen. Andra ser det som en chans att experimentera med nya färger och stilar. Huvudsaken är att man finner något man känner sig bekväm i.

På denna sida har du möjlighet att se ett litet galleri av vad marknaden har att erbjuda för peruker, i båda korta, mellan och långa hårlängder. Vid besök på salong, finns även frisyrkataloger som guide till valet av peruk.