Välj Peruk

Olika sätt att hantera håravfall

Håravfall kan inte stoppas, men kan eventuellt dämpas med skonsam skötsel. Användandet av milt schampo, en mjuk hårborste och låg värme på hårtork kan i vissa fall fördröja håravfallet något. Vänta gärna med permanent, färgning och blekning till dess att håret vuxit ut igen.

Ett sätt att komma till rätta med eventuella förestående förändringar är att klippa håret i en kort frisyr. På så vis upplevs håret tjockare och fylligare – och kan dessutom fungera som ett förberedande steg i invänjningen inför eventuellt håravfall.

Hur olika människor väljer att hantera sitt håravfall är individuellt och i slutändan en smaksak. Vissa väljer att lämna huvudet bart medan andra föredrar att använda sjal, hatt eller turban. Användandet av peruk är mer vanligt förekommande än många tror och kan vara en bra lösning för de patienter som inte önskar påvisa cytostatikabehandlingens eventuella biverkning i form av håravfall.

De flesta patienter får, genom landstinget, erbjudande om att införskaffa peruk. Detta innebär att man har rätt till ersättning för en viss del av kostnaden. Räcker inte bidraget till får man betala mellanskillnaden själv.
Läs mer om de rådande landstingsreglerna kring peruk här »

Den som väljer att använda peruk gör rätt i att införskaffa den innan håret fallit av, alternativt tar med sig ett nytaget foto. På så vis kan man lättare finna en peruk som kan efterlikna den ursprungliga naturliga hårfärgen och/eller -stilen. Andra ser det som en chans att experimentera med nya färger och stilar. Huvudsaken är att man finner något man känner sig bekväm i.

På denna sida har du möjlighet att se ett litet galleri av vad marknaden har att erbjuda för peruker, i båda korta, mellan och långa hårlängder. Vid besök på salong, finns även frisyrkataloger som guide till valet av peruk.