Håravfall vid alopeci

Det finns ett antal vanliga orsaker till håravfall. En av dessa är alopeci, en åkomma som orsakar fläckvis eller totalt håravfall.

Hur alopeci påverkar hårväxten

Alopeci är det medicinska ordet för håravfall och är en autoimmun sjukdom. Trots att åkomman är sjukdomsklassad så är den varken skadlig eller smärtsam, åtminstone inte på ett fysiskt plan. Däremot upplever många drabbade en psykisk påfrestning på grund av det håravfall man drabbas av. Såväl män som kvinnor i alla åldrar kan drabbas.

Alopeci finns i tre former. Alopecia areata är fläckvis håravfall och kan förekomma överallt på kroppen. Alopecia totalis innebär att man förlorar allt hår på huvudet. Alopecia universalis kallas det när allt hår på hela kroppen – inklusive ögonfransar, ögonbryn, skäggväxt, håret under armarna och könshår – påverkas. Ingen av de tre åkommorna behöver vara ärftliga och behöver inte heller vara permanenta.

Vad som händer med håret

Vid alopecia ser kroppens immunförsvar till att hårsäckarna går i viloläge. Hårsäckarnas passiva roll resulterar i att hårstrået ramlar ur. Vid sidan om håravfallet så påvekas kroppen överhuvudtaget inte, med undantag av att naglarna i vissa fall blir spröda och sköra.

Alopecia areata, det fläckvisa håravfallet, kan till exempel börja som en liten kal fläck i hårbotten. Därefter kan fläcken växa sig större – ibland relativt snabbt och andra gånger under flera månader eller års tid. Variationen på händelseförloppet varierar kraftigt från person till person. Vanligt är att man får tillbaka håret efter en tid, men nästan lika vanligt är att alopecian kommer tillbaka under perioder av livet.

Vid alopecia totalis, den åkomma där man förlorar allt hår på skalpen, blir ytan på skallen helt slät. Samma resultat ges vid alopecia universalis, fast då på hela kroppen. Den sistnämnda varianten är allvarligast och drabbar cirka en på 200 000.

Viktigt:

Den behandlande läkaren kan upplysa mer om alopeci, håravfall, och den aktuella form som diagnosen gäller.

Yngre kvinna med Alopecia – peruk i 2 månader

“Mitt håravfall började med en fläck I nacken. Två månader senare var allt hår borta. När jag fick beskedet att jag skulle drabbas av håravfall, kändes det fruktansvärt och otröstbart. Kände mig ful!

För mig var det en självklarhet att välja peruk när jag fick mitt håravfall. Jag ville ha en peruk som liknade mitt eget hår. Blev förvånad över hur fint det äkta håret ser ut. Mina vänner som inte vet om min sjukdsom ser det inte ens – vilket är skönt, för då slipper jag berätta det för alla. Hade först tänkte välja en peruk i syntetfiber men är sjukt nöjd med att jag fick hjälp att hitta en i äkta hår. Det ser toppen ut!!”

Hur upplevde du den första tiden med din peruk?

”Hemsk! Peruken kliade, och det kändes ovant och konstigt. Jag var också ledsen över håravfallet och hade svårt att acceptera min sjukdom. Nu när jag är mer “van” vid att bära peruk, känns det bättre – även om tårarna rinner varje dag. Men har vant mig vid peruken, inte så stickigt. Mina kollegor säger att de fått mig tillbaka, att jag är mig själv.”

Om du träffar en person som precis drabbats av håravfall, vad skulle du vilja säga/ge av din erfarenhet till den personen?

”Att man får gråta, att det är en katastrof, även om det finns de som har det värre så har man rätt att sörja. Och att man är sig själv – bara lite mer hårlös.”