Hur går man tillväga för att skaffa en peruk

Den behandlande läkaren ansvarar för att skriva en remiss för peruk, hårersättning, ögonbryn och/eller ögonfransar. Valet ligger sedan hos patienten att själv välja en salong.

Läs mer om utbudet av salonger här:

Ett salongsbesök börjar med en konsultation, vilken vanligtvis bokas via telefon eller e-post. Det är viktigt att ha med sig rekvisitionen vid första besöket. Konsultationen går ut på att identifiera vilken peruk, eller lösning, som är aktuella i varje individuellt fall. Salongen har till uppgift att finna en frisyr – en perukmodell – som passar kunden. För att komma fram till detta erbjuds kunden ofta prova olika peruker för att komma fram till lämplig frisyr och hårfärg. Vid alopecia är det förhållandevis vanligt att få sin peruk måttbeställd, då man aldrig kan veta riktigt säkert om och när håret växer tillbaka.

Efter beställning tar det vanligtvis mellan en eller två veckor för peruken att levereras till salongen. Handlar det om en måttbeställd peruk kan det ta ännu längre tid, eftersom peruken specialtillverkas efter huvudmåtten. Leveranstiden beror på modell- och frisyrval. Vissa salonger lagerför även varor, varpå kunden kan få sin peruk direkt.

När peruken levererats bokas ett återbesök in. Vid detta tillfälle justeras och klipps peruken in, så bäraren känner att den passar perfekt. Salongen kan även ge stylingtips och information om perukens skötselråd.

När man köpt sin peruk äger man den. Det är Konsumentköplagen som gäller och man bör vara noggrann med att ta reda på salongens policy avseende garanti och reklamation, samt vad som händer ifall man behöver justera eller reparera sin peruk.

Kvinna med Alopecia – peruk i 7 år

“När jag fick beskedet att jag sulle drabbat av håravfall kändes det fruktansvärt, hemskt, som att förlora min identitet, naket och rädd. Ja, rädd för vad andra skulle tycka om mig – upplevas som obehaglig, annorlunda mot andra. Känslan var och är fortfarande – kommer detta vara för alltid att jag inte har hår? Håret är ju så kvinnligt.

Jag tappade mitt hår som 2-åring. Har sedan haft fläckvis till vuxen ålder. Tappade sedan allt hår på hjässan och ögonbrynen. Detta även i samband med medicin mot tumör i huvudet – håret kom aldrig tilbaka efter avslutad medicinering.

Att välja peruk var ett självklart beslut! Även om det inte var självvalt! Ville inte se sjuk ut, utan se ut som innan/som alla andra – passa in…

När jag kom i kontakt med peruker första gången “jag visste ingenting om peruker, känner ingen som använt. Jag ville se ut som innan – det skulle inte märkas att jag tappat håret. Fick hjälp att prova ut så peruken blev likt mitt riktiga hår.

I början kändes det väldigt ovant, kändes konstigt och eftersom det var sommar var det väldigt varmt och blev lätt svettigt – ibland ofräscht, att det var som att bära “mössa” mitt i sommarvärmen. Ej kunna bada och doppa huvudet.”