Olika sätt att hantera håravfall

Då man har relativt knapphändiga uppgifter om vad som orsakar alopecia så finns i dag heller inte något effektivt botemedel. Det är inte ovanligt att människor med alopecia är vid utmärkt hälsa i övrigt. Ofrånkomligt är dock att åkomman kommer att påverka den drabbades liv och livsstil, då att förlora håret kan vara en oerhört psykiskt smärtsam upplevelse.

En viktig del i den emotionella resa som den drabbade upplever är att få en diagnos. Därefter kan steg tas för att försöka normalisera situationen så mycket som möjligt. Det finns en rad olika alternativa behandlingar som lovar håret tillbaka, men då man i dagsläget inte funnit något botemedel blir de som provar på dessa dessvärre allt som oftast besvikna.

Istället finns det andra verktyg man kan ta till sin hjälp för att hantera situationen. Hårersättning av olika slag, till exempel hårdelar för fläckvist håravfall och peruker för totalt håravfall, kan vara en lösning. En annan lösning är så kallad kosmetisk tatuering (även kallad pigmentering), som kan fungera som en ersättning till förlorade ögonbryn och/eller ögonfransar. Viktigt är dock att, i båda fallen beskrivna ovan, välja en seriös terapeut och salong med god erfarenhet.

Hur olika människor väljer att hantera sitt håravfall är individuellt och i slutändan en smaksak. Andra väljer att lämna huvudet bart medan andra föredrar att använda peruk, sjal eller turban.

Alla patienter får, genom landstinget, erbjudande om att införskaffa peruk, ögonfransar och/eller ögonbryn. Detta innebär att man har rätt till ersättning för en viss del av kostnaden. Räcker inte bidraget till får man betala mellanskillnaden själv.

Läs mer om de rådande landstingsreglerna kring peruk, ögonfransar och ögonbryn här:

Den som väljer att använda peruk gör rätt i att införskaffa den innan håret fallit av, alternativt tar med sig ett nytaget foto. På så vis kan man lättare finna en peruk som kan efterlikna den ursprungliga naturliga hårfärgen och/eller -stilen. Andra ser det som en chans att experimentera med nya färger och stilar. Huvudsaken är att man finner något man känner sig bekväm i.

På denna sida har du möjlighet att se ett litet galleri av vad marknaden har att erbjuda för peruker, i båda korta, mellan och långa hårlängder. Vid besök på salong, finns även frisyrkataloger som guide till valet av peruk.

Kvinna med Alopecia Universalis – peruk i 8 år

“Mitt håravfall kom helt oväntat. Två gånger återkom hårväxten efter några månader, men tredje gången föll också all annan behåring av permanent. Första gången fick jag en chock eftersom jag var ung småbarnsmamma. När det hände tredje gången var det trist men det fanns lösningar. Jag trots allt inte sjuk!

Jag tog själv kontakt med sjukvården och begärde rekvisition till peruk. Jag var trött på alla sjalar och turbaner. Första gången (anm. jag besökte en peruksalong) tog jag med ett foto för att få så likt hår som möjligt. Sedan har det blivit roligt att prova nytt.”

Olika fiber

Det vanligaste fibret i peruker är syntetfiber. Ett syntetfiber i bra kvalitet är naturtroget, mjukt och finns i en mängd naturliga hårnyanser. Fördelen med syntetfiber är att det ”håller” frisyren, tvätt efter tvätt, och är därför lätt att sköta. Nackdelen med syntetfiber är att det ej tål värme, såsom t.ex. plattång, locktång. Peruker i syntetfiber rekommenderas vanligen om man ska ha peruk en begränsad tid, några månader till ett år.

Ska man bära peruk för en längre tid eller för livet, t.ex. vid genetiskt håravfall eller alopeci, är det många som istället väljer en peruk i äkta hår. En peruk i äkta hår, precis som ett eget växande hår, måste skötas om stylas efter både tvätt och yttre påverkan såsom t.ex. vind, fukt och regn. Äkta hår tål värme.

Salongen har till uppgift att ge information och rådgivning vilken typ av modell som passar kunden. Salongen ger även information om pris för olika typ av peruk; syntetfiber, värmetåliga fiber eller äkta hår.